Ancona krielen

 c: 01-18  

Herkomst: omstreeks 1910 in Engeland ontstaan

Algemene indruk: levendig krielhoen, enigszins gestrekt van bouw, zonder slank of hooggesteld te zijn. Het ras is erkend zowel met enkele- als met rozenkam en speciaal herkenbaar aan de witte pareltekening in het gevederte.

Vormbeschrijving:

Romp

Kop

 

Kam

 

 

 

 

 

 

 

 

Snavel

 

Kinlellen

Oorlellen

Ogen

Hals

Rug &

Zadel

Borst

Vleugels

 

Schouders

Staart

 

Achterlijf

Dijen

Loopbenen

Tenen

 

Bevedering

Matig lang, diep, gevuld van onderen, van voor tot achter even breed.

Middellang; in grootte harmoniërend met het lichaam; glad, onbevederd gezicht.  

Enkelkammig: middelgroot, rechtopgedragen bij de haan, met vijf of zes diep ingesneden kampunten; kamhiel reikt over het achterhoofd heen en volgt de buiging van de nek enigszins; rood.

Rozenkammig: vrij klein, vierkant van voren, fijn van weefsel; stevig en recht op de kop staande en van boven slechts flauw gerond; van voren naar achteren smaller wordend en uitlopend in een goed ontwikkelde doorn, die in horizontale richting flink over het achterhoofd steekt; vrij van hol midden, bedekt met kleine geronde puntjes; doorn recht, spits toelopend naar de punt; vrij van uitsteeksels; rood.

Middellang, krachtig, goed gebogen; geel, enigszins donker beschaduwd aan bovenzijde en aan de punt.

Middellang, dun goed gerond, zonder vouwen of rimpels.

Amandelvormig, matig groot, glad en dicht tegen de kop geplaatst; wit,

Levendig van uitdrukking; roodbruin.

vrij lang, fraai gebogen.

Van voldoende lengte, vrij breed; zadel breed met goed ontwikkeld behang. De ruglijn loopt iets af naar de staart en is in het zadel goed gerond.

Goed gewelfd, flink naar voren gedragen.

goed aangetrokken en niet afhangend gedragen; de uiteinden mogen niet voorbij het lichaam steken.

Goed gerond.

groot met brede stuurveren, halfhoog en goed gespreid gedragen; lange, goed gebogen sikkels; bijsikkels en staartdekveren overvloedig.

Vrij diep.

Matig lang

Matig lang, goed uit elkaar en recht onder het lichaam geplaatst;.

Vier tenen; geel, voorzien van gelijkmatig verdeelde donkere vlekjes (geheel geel toegestaan).

glad aanliggend, niet krap; dons kort.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.

De enkele kam van de hen staat voor rechtop, het overige gedeelte van de kam valt geleidelijk naar één kant om. Donspartij bij de hen meer ontwikkeld dan bij de haan.

Ernstige fouten

Korte, smalle bouw; vlakke borst; te hoog gesteld; hangvleugels; veel rood in de oorlellen; rood in het gevederte; pootkleur anders dan geel of geel met donkere schubben. Een brede donkere of groene streep is met ingang van het tt-seizoen 17-18 voor de duur van 5 jaar een ernstige fout, vanaf tt-seizoen 22-23 is dit een uitsluitingsfout.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; staande kam bij de hen. Enige lichtgroene aanslag op de loopbenen en tenen; enkele vlekjes op de loopbenen of tenen. Vanaf tt-seizoen 22-23 behoren deze fouten tot de ernstige fouten.

Gewicht

Ringenmaat

Haan: 700 – 800 gram.

Haan:   13 mm

Hen:  600 – 700 gram

Hen:   11 mm

Kleurslag: Zwart witgepareld:

Kleur en tekening van de haan en hen Zoals aangegeven onder nr. 95 van de Algemene Kleurbeschrijving, maar met een afwijkende V-vormige witgeparelde veertekening.

Op kop, hals, schouders, rug, zadel, borst en buik wisselen witgeparelde en zwarte veren elkaar regelmatig af. Donskleur: in alle delen van het gevederte donkergrijs

Blauw witgepareld: Kleur en tekening van de haan en hen Zoals aangegeven onder nr. 96 van de Algemene Kleurbeschrijving, maar met een afwijkende V-vormige witgeparelde veertekening en kleurverdeling, zoals hiervoor omschreven bij zwart witgepareld. Donskleur: in alle delen van het gevederte blauwgrijs.

Noot

De tekening van de Ancona is V-vormig, deze mag niet gerond of gezoomd zijn; veren, waarin teveel wit voorkomt zijn foutief.

Ernstige kleurfouten

Verwaterde, grove of niet V-vormige geparelde tekening; rood of roest in enig deel van het gevederte; zuiver zwarte veren bij blauw witgepareld.

Kleurfouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; bovendien geheel witte veren in welk onderdeel van het gevederte ook.

speciaalclub

Overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia