Alaska

 

c 08-17

 

Rasinformatie
Oorsprong: Duitsland, ontstaan uit Klein Zilvers, Hollanders, Havana’s en Russen.
Gewicht: tussen de 2,5 en 4 kilo.


Kleuren: Zwart, met donkerbruine ogen.


Karakter: Levendig konijnenras. Wordt niet vaak als huisdier gehouden.


Bijzonderheden: Men wilde de vacht van dit ras op de vacht van Alaska-vossen laten lijken, zwart met witte haartoppen. Dit is echter niet gelukt.


Een Alaska als huisdier: Alaska’s zijn levendig, ondernemende en nieuwsgierige konijnen. Ze zijn temperamentvol van karakter.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia

 

 

ALASKA

Genetische symbolen:

aBCDE

ABCDg

 (Int.)

(Duits)

aBCDE

ABCDg

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

Kop en oren

15 punten

5.

Dek- en buikkleur

15 punten

6.

Tussen- en grondkleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

 

 

Het land van oorsprong is Duitsland. Is in Nederland erkend in 1919

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 2,50 tot 3,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

2,50 – 2,60

2,70 – 2,90

3,00 – 3,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is geblokt (typegroep D) met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met fraaie afrondingen. De benen zijn stevig en kort. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, heeft een normale hoeveelheid aan onderhaar, is iets fijn van structuur, zacht en glanzend.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 12 cm, ideaal is 11 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is glanzend diepzwart van kleur over het gehele lichaam. De buik en borst zijn iets doffer van kleur door een geringere glans. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn donkerhoornkleurig. De snorharen zijn zwart.

 

6. Tussen- en grondkleur

De diepzwarte dekkleur zet zich zo ver mogelijk naar de haarbasis voort. Hoe dieper het zwart zich naar de basis uitstrekt hoe beter. De grondkleur is diepblauw, hoe intenser hoe beter. De grondkleur is niet scherp begrensd.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Pels iets grof. Iets lange pels. Iets matte kleur door wat weinig glans. Iets lichte dekkleur. Iets roest of iets rossige gloed. Iets schifting. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Iets lichte borstkleur. Enkele witte haren of haartoppen. Iets lichtgekleurde oorranden. Iets lichtgekleurde voetzolen. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets lichte tussenkleur. Iets lichte grondkleur.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Pels te grof. Te lange pels. Te lichte dekkleur. Te veel roest. Te veel grijze aanslag. Te veel schifting. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Te veel afwijkend gekleurde haren. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te lichte tussenkleur. Te lichte grondkleur.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018