49b POLISH (Haasdwerg), wit

Genetische symbolen

..c..

(Int)

a….

(Duits)

..c..

a….

 

Groep 5

Wit

Pos.

Onderdeel

Punten

1

Gewicht

10

2

Type en bouw

20

3

Pels en pelsconditie

20

4

Benen en stelling

15

5

Kop en oren

15

6

Kleur

15

7

Lichaamsconditie en verzorging

5

 

Totaal

100

 

Het land van oorsprong is Engeland. Is in Nederland erkend in 1907

 

1.Gewicht 
Het gewicht is 800 tot 1150 gram.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gewicht

800 - 870 gram

880 - 940 gram

950 - 1100 gram

1110-1150 gram

punten

8

9

10

9

 

2.Type en bouw 
Het type is enigszins kort (typegroep E). De benen zijn fijn en lang, zodat in opgeheven stand en in zijprofiel een kwartcirkel ontstaat van de rugbelijning. De voeten zijn kort en de tenen zijn gesloten. De borst is slank en strak. De schouders zijn slank en de achterhand is iets breder, zonder dat wigvorming optreedt. De achterhand is goed afgerond. Vanuit de nek tot de staart vormt de gespierde rug een kwartcirkel. Hierbij is de buikbelijning hoog. De staart is van normale lengte en wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen.

 

3. Pels en pelsconditie
De pels is iets korter dan normaal, dicht ingeplant, zacht en glanzend en heeft relatief weinig onderhaar.

Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

 

4. Benen en stelling

De voorbenen zijn lang, dun, gespierd en kaarsrecht met korte en goed gesloten voorvoeten. De achterbenen zijn sterk en staan parallel aan het lichaam. De voorbenen, borst, kop en oren vormen vanuit het zijaanzicht één verticale lijn. De lengte van de voorbenen is bepalend voor het vertonen van het vereiste type. Het ras is hoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

 

5. Kop en oren

De kop is eivormig met een lichtgebogen neusbeen en goed ontwikkelde wangen, kaken en snuit. De ogen zijn relatief groot, bolvormig, uitspringend, levendig en helder en tonen het temperament van het ras. De oren zijn fijn van structuur en goed afgerond. De oren worden strak en gesloten gedragen en zijn goed behaard. De oorlengte is 5 – 7 cm, ideaal is 6 cm. De oorlengte is in harmonie met het lichaam.

 

6. Kleur

De kleur is wit roodoog. De pelskleur is helder wit over het gehele lichaam. De oogkleur is rood. De nagels zijn kleurloos.

7. Lichaamsconditie en verzorging
Zie het algemene gedeelte

Lichte fouten
Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Kop iets smal, vooral in snuit. Oren iets gepunt. Oren iets vlak aan toppen. Oren iets dun van structuur. Oren iets grof van structuur. Oren iets dun behaard. Oorstand iets naar voren of iets naar achteren en dus iets afwijkend van de ideale lijn door oren, borst en benen. Oren niet geheel sluitend. Pels iets lang. Pels iets zacht. Geringe afwijking in benen. Geringe afwijking in stelling. Iets gele tint. Iets gele aanslag.

Zie verder voor lichte fouten kleur enzovoort in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten
Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Afwijkende oorstand, zoals te wijde inplanting, te ver naar voren of te ver naar achteren gedragen oren. Te lange pels. Te zachte pels. Te korte benen. Grote afwijking in stelling. Sterk afwijkende kleur. Te veel gele aanslag..

Zie verder voor zware fouten kleur enzovoort in het algemene gedeelte.

 

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018