Langshan krielen (Duitse fokrichting)

   

Herkomst: West-Duitsland. Omstreeks 1910 voor het eerst geëxposeerd.

Algemene indruk: Een hooggesteld dwerghoen met sterk oplopende ruglijn.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

Kam

 

Snavel

Kinlellen

Oorlellen

Ogen

Hals

Rug &

 

Zadel

Borst

Vleugels

Schouders

Staart

 

 

Achterlijf

Dijen

 

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Breed en diep van bouw.

Klein, vrij smal; gezicht levendig rood.

Enkel, klein, rechtop staand; fijn van weefsel, regelmatig getand met liefst 5 kampunten; levendig rood. De kamhiel mag niet op de nek rusten.

Middellang, stevig, goed gebogen; kleur afhankelijk van de kleurslag.

Vrij kort, stevig goed gerond; levendig rood.

Lang, smal en dun; levendig rood.

groot; kleur al naargelang de kleurslag.

Vrij lang met goed ontwikkeldhalsbehang.

Middellang, doch lijkt door de sterke stijging korter; het laagste punt daar, waar het halsbehang eindigt en loopt vandaar in een strakke lijn optot het midden van de staart. Zadel breed.

Breed, vrij diep gedragen.

Goed aanliggend, horizontaal gedragen; brede slagpennen.

Breed en goed gerond.

Vrij korte stuurveren, die bij de haan door de sikkels en bijsikkels goed worden afgedekt; sikkels goed gebogen; stuurveren enigszins gespreid en open gedragen.

Goed gevuld.

Lang, duidelijk uit de volle, maar goed aanliggende bevedering te voorschijn tredend..

Lange, niet te zware, onbevederde loopbenen; vier tenen, kleur naar gelang de kleurslag. Voetzolen bij alle kleurslagen licht.

Vol, voldoende glad aanliggend, niet uitgesproken zacht..

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Bij de hen mogen de stuurveren niet te lang zijn en moeten door de staartdekveren goed afgedekt worden. De stuurveren vormen, van achteren gezien, een omgekeerde V. De punt van de staart vormt het hoogste punt van de sterk oplopende rugstaartlijn. Een zadelkussen mag niet aanwezig zijn.

Ernstige fouten

Aflopende of horizontale ruglijn; hoekig in zadel of duidelijke holle rug-staartlijn; duidelijk zadelkussen; te grof van bouw; te laag gesteld; verkeerde been- of oogkleur.

Fouten

Onvoldoende oplopende ruglijn; iets te lage stelling; iets te los bevederd. Geringe vorming van een zadelkussen bij de hen..

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  1100 – 1200 gram

Haan:  15 mm

Hen:  900 – 1000 gram

Hen:  13 mm

Kleurslagen:

Zwart:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: donkerbruin. Snavel, loopbenen en tenen zwart tot zwartblauw.

Ernstige fouten

Oranjekleurige ogen.

Wit:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: roodbruin. Snavel, been- en teenkleur blauwgrijs, vleeskleurig wit toegestaan.

Ernstige fouten

Gemarmerde ogen.

Blauw (gezoomd):

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 101 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: bruinrood. Snavel, loopbenen en tenen blauwgrijs tot blauw.

Gestreept:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 101 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: oranjerood. Snavel, loopbenen en tenen wit tot lichtgrijs.

Berken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 40 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: donker bruin. Snavel, loopbenen en tenen zwart tot zwartblauw.

Goudberken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 38 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: donker bruin. Snavel, loopbenen en tenen zwart tot zwartblauw.

Blauwgoudberken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 39 van de Algemene Kleurbeschrijving. Oogkleur: donker bruin. Snavel, loopbenen en tenen donker leiblauw.

Rood:

Kleur en tekening van haan.

Gelijkmatig, glanzend warm dieprood.

Kleine slagpennen: buitenvaan dieprood, binnenvaan gedeeltelijk zwart.

Grote slagpennen: dieprood, iets zwart aan de buitenkant toegestaan. Staartstuurveren en sikkels zwart; bijsikkels zwart, richting zadel roder wordend. Donskleur rood, grijs toegestaan.

Oogkleur roodbruin. Snavel- en beenkleur blauwgrijs.

Kleur en tekening van de hen

Als omschreven bij de haan, maar iets lichter van kleur.

Staartdekveren met meer of minder rode omzoming.

Ernstige fouten

Te sterke of sterk gevlekte rode kleur; zwarte schachtstreeptekening in het halsbehang van de haan of halskraag van de hen; zwarte tekening in de rode lichaamsbevedering; te lichte donskleur; wit in het gevederte.

c 01-17

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia