9.

Koekoekpatrijs

c 01-17

overzicht kleurslagen

·       Kleur en tekening van haan en hen

De veren vertonen hetzelfde tekeningpatroon als bij patrijs, bovendien zijn alle zwarte veerpartijen regelmatig overdwars geband door niet scherp begrensde donkergrijze banden. Bij de haan is op rug, schouders, hals- en zadelbehang ook enige koekoektekening waar te nemen. Bij de hen zijn de schouders, vleugeldekveren, vleugelband en rug grijsbruin met zwarte pepering en donkergrijs gewolkt. De borst is zo egaal mogelijk zalmkleurig.

ü  Ernstige fouten bij de haan

Wit in staart en vleugels bij jonge dieren; veel bruin in borst, buik en dijen; strogeel in het onderste gedeelte van het halsbehang en te weinig koekoektekening in vleugels en staart.

ü  Ernstige fouten bij de hen

Te weinig schachtstreeptekening; te weinig koekoektekening in halskraag; veel roest en lichte nerven op vleugels; te grove of geklonterde pepering; wit in de vleugels bij jonge dieren; belangrijke kleurafwijkingen en te weinig koekoektekening in vleugels en staart: te bleke borstkleur en aanwezige koekoektekening in de borst.

o   Fouten bij de haan

Haan: iets wit in vleugels en staart bij oude dieren; kleine afwijkingen in kleur en tekening; onvoldoende scherpe begrenzing in hals- en zadelbehang; onvolledig gekleurde vleugeldriehoek.

o   Fouten bij de hen

Kleine afwijkingen in kleur en tekening; iets geklonterde pepering en lichte nerven n de borst.