9.

Rood wildkleur

c 03-17

 

 

Kleur en tekening van woerd en eend

Deze kleurslag is een donkerder vorm van Wildkleur door toename van het rode pigment in alle veergedeeIten bij beide geslachten. De witte spiegelzomen steken zeer duidelijk af tegen de overige kleur van de vleugels. De kleur van de vleugelspiegels is glanzend staalblauw.
Bij de eend is door toename van het rode pigment de grondkleur warm roodbruin. De zoomtekening is scherp begrensd. Oog-, snavel- en pootkleur: voor beide geslachten gelijk aan die van Wildkleur.


Ernstige fouten bij de woerd:
Te brede, niet scherp begrensde halsring; de hals geheel omsluitende halsring; te veel zoming in de borst; afwijkende kleur van de vleugelspiegels; afwijkende snavel- en pootkleur.
Fouten bij de woerd:
Niet intensief genoeg gekleurde veerpartij en; enige zoming in de borst; onscherpe begrenzing van de spiegelzomen; met andere kleur doormengde bovenste witte spiegelzoom;
witte zoom aan de buitenkant van de bovenste zwarte spiegelzoom; wit aan het einde van de flanken; niet scherp begrensde onderstaartdekveren; iets te lichte pootkleur.


Ernstige fouten bij de eend:
Veel groene glans aan de kop bij jonge dieren; een lichte afscheiding tussen hals- en borstkleur; te lichte grondkleur; te onscherpe tekening; afwijkende kleur van de vleugelspiegels; afwijkende snavel- en pootkleur.
Fouten bij de eend:
Geringe kleur- en tekeningafwijkingen; enige groene glans aan de kop; niet voldoende oplopen van de tekening aan de voorzijde van de bovenhals; onscherpe begrenzing van de spiegelzomen; met andere kleur doormengde witte spiegelzoom; witte zoom aan de buitenkant van de bovenste zwarte spiegelzoom; iets te lichte pootkleur.