Gouwenaar

 

 

Ras informatie

Oorsprong: Nederland, ontstaan uit Havana’s
Gewicht: tussen 2,5 en 3,5 kilo
Kleuren: Pastelachtig lichtblauw (lila)
Karakter: Rustige, aanhankelijke dieren. Het zou een perfect huisdier zijn, maar het ras is niet echt bekend bij het grote publiek.
Bijzonderheden: Er zijn drie rassen die erg op elkaar lijken, de Nederlandse Gouwenaar, de Engels Lilac en de Duitse Marburger Feh. Ze lijken erg op elkaar, maar zijn toch van verschillende rassen.
Een Gouwenaar als huisdier: Nieuwsgierige konijnen, maar toch rustig en aanhankelijk. Eigenlijk is het jammer, dat dit ras niet veel voorkomt en niet bekend is als huisdier, hun karakter is er ideaal voor!

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia

 

GOUWENAAR

Genetische symbolen:

abCdE

ABcdg

 (Int.)

(Duits)

abCdE

ABcdg

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

Kop en oren

15 punten

5.

Dek- en buikkleur

15 punten

6.

Tussen- en grondkleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

 

 

Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1927.

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 2,50 tot 3,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

2,50 – 2,60

2,70– 2,90

3,00 – 3,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is gedrongen (typegroep C) met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met fraaie rondingen. De benen zijn stevig en kort. Het ras is middelhoog gesteld. De juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, heeft een normale hoeveelheid onderhaar, is iets fijn van structuur, zacht en glanzend.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 12 cm, ideaal is 11 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is vaal lichtblauw en is egaal van neuspunt tot staarteinde. De kleur van kop, oren en staart is vaak iets donkerder. Het streven is dat het kleurverschil van deze lichaamsdelen met de dekkleur zo gering mogelijk is. De buikkleur is gelijk aan de dekkleur, echter iets doffer. De oogkleur is grijsblauw en vertoont onder een bepaalde belichting een rode gloed. De nagels zijn hoornkleurig. De snorharen zijn vaal lichtblauw.  

 

6. Tussen- en grondkleur

De tussenkleur is een nuance donkerder dan de dekkleur en is niet scherp begrensd. De grondkleur van het dek is een nuance donkerder dan de tussenkleur. De grondkleur aan de buik is gelijk aan de tussenkleur van de dekkleur.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets blauwe kleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Enkele witte haren. Enkele witte haartoppen. Iets roest. Iets bruine aanslag. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets lichte grondkleur.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Kleur te blauw. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Te veel roest. Te veel bruine aanslag. Te veel witte haren. Te veel witte haartoppen. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te lichte grondkleur.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

project CH2018