Ancona’s

 c:01-18  

Herkomst: Midden Italië; omgeving van de havenstad Ancona aan de Middellandse Zee.

Algemene indruk: Middelgroot landhoen, enigszins gestrekt van bouw, zonder slank of hooggesteld te zijn. De veerkleur besprenkeld met een witte V-vormig getipte tekening. Het ras is erkend zowel met enkele- als met rozenkam.

Vormbeschrijving:

Romp

Kop

Kam

 

 

 

 

 

Snavel

Kinlellen

Oorlellen

 

Ogen

Hals

Rug & Zadel

 

Borst

Vleugels

 

Schouders

Staart

 

Achterlijf

Dijen

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Iets gestrekt, diep, gevuld van onderen, van voor tot achter even breed.

Middellang; gezicht glad en fijn van weefsel doch goed gevuld.

Enkelkammig: middelgroot, recht en rechtop, stevig en goed ingeplant; vijf of zes diep ingesneden kampunten; kamhiel flink over het achterhoofd heenreikend met neiging om de buiging van de neklijn te volgen; levendig rood.

Rozenkammig: vrij klein, vierkant van voren, fijn van weefsel; stevig en recht op de kop staande en van boven slechts flauw gerond; van voren naar achteren smaller wordend en uitlopend in een goed gevormde ronde doorn, welke in horizontale richting flink over het achterhoofd heensteekt; bedekt met fijn “werk”; levendig rood. Bij de hen dezelfde vorm maar kleiner van grootte.

Middellang, krachtig, fraai gebogen; geel, enigszins donker beschaduwd aan bovenzijde en punt.

Vrij lang, dun en fijn van weefsel; levendig rood.

Amandelvormig met verbreed boveneinde, nauwelijks middelgroot; glad en dicht aan de kop liggend; liefst wit, geel toegestaan.

Vrij groot, bijna rond en uitstaand; roodbruin.

Tamelijk lang, fraai gebogen, overvloedig halsbehang bij de haan.

Flinke lengte, vrij breed, bij de schouders iets (overdwars) gerond, enigszins aflopend van de schouders naar de staart om daarin met een holle booglijn op te lopen; zadel breed met goed ontwikkeld en lang zadelbehang.

Goed gewelfd, flink naar voren gedragen.

groot, goed aangetrokken tegen het lichaam gedragen; grote en kleine slagpennen breed..

breed

groot met brede stuurveren, halfhoog en goed gespreid gedragen; lange, goed gebogen sikkels; staartdekveren overvloedig.

Vrij korte donspartij; bij de hen iets meer ontwikkeld dan bij de haan.

Vrij krachtig,middellang, zonder slank te tonen.

Goed uit elkaar en recht onder het lichaam geplaatst;.

Vier tenen; geel, voorzien van gelijkmatig verdeelde donkere vlekjes (geheel geel toegestaan).

Goed ontwikkeld, glad aanliggend met weinig donspartij.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.

Bij de hen staan het kamfront rn de eerste tand rechtop, het overige gedeelte van de kam valt geleidelijk naar één zijde om.

Ernstige fouten

Te klein van bouw; rood in de oorlellen voor meer dan 1/3 deel van het ooroppervlak; loopbenen anders dan geel of geel met donkere vlekjes.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; grove bouw; enige lichtgroene aanslag op loopbenen en tenen; enkele groene vlekjes op de loopbenen of tenen; sterk dubbelgevouwen kamfront.

Gewicht

Ringenmaat

Haan: 2 – 2,5  kg.

Haan:   18 mm

Hen:  1,75 - 2 kg.

Hen:   16 mm

Kleurslag: Zwart witgepareld:

Kleur en tekening van de haan en hen Zoals aangegeven onder nr. 95 van de Algemene Kleurbeschrijving, maar met een afwijkende V-vormige witgeparelde veertekening.

Op kop, hals, schouders, zug, zadel, borst en buik wisselen witgeparelde en zwarte veren elkaar regelmatig af. Donskleur: in alle delen van het gevederte donkergrijs

Blauw witgepareld: Kleur en tekening van de haan en hen Zoals aangegeven onder nr. 96 van de Algemene Kleurbeschrijving, maar met een afwijkende V-vormige witgeparelde veertekening en kleurverdeling, zoals hiervoor omschreven bij zwart witgepareld. Donskleur: in alle delen van het gevederte blauwgrijs.

Noot

De tekening van de Ancona is V-vormig, deze mag niet gerond of gezoomd zijn; veren, waarin teveel wit voorkomt zijn foutief. Oudere dieren vertonen wat meer en grotere parels.

Ernstige kleurfouten

Verwaterde, grove of niet V-vormige geparelde tekening; rood of roest in enig deel van het gevederte; zuiver zwarte veren bij blauw witgepareld. Loopbenen anders dan geel of geel met donkere vlekjes; een brede donkere of groene streep is met ingang van het tt-seizoen 17-18 voor de duur van 5 jaar een ernstige fout; vanaf seizoen 22-23 is dit een uitsluitingsfout.

Kleurfouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; bovendien geheel witte veren in welk onderdeel van het gevederte ook. Enige lichtgroene aanslag op de loopbenen en tenen; enkele groene vlekjes op de loopbenen of tenen. Vanaf tt-seizoen 33-23 behoren deze fouten tot de ernstige fouten.

speciaalclub

Overzicht kippenrassen

overzicht dwerghoenders