Minorca’s

   

Herkomst: Spanje, oorspronkelijk bekend als roodwangige Spaanse hoenders. Het ras is het grootste en zwaarste van de groep Middellandse Zeerassen.

Algemene indruk: Een vrij hoog gesteld, fors, doch slank hoen met een nogal opgerichte houding. Vooral bij de haan loopt de rug merkbaar af naar de staart. Hoofdkenmerken zijn: fors, slank en levendig. Het ras is erkend zowel met enkele als met rozenkam.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

 

Kam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snavel

Kinlellen

Oorlellen

 

Ogen

Hals

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

Schouders

Staart

 

 

Achterlijf

Dijen

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Fors en slank; opgerichte houding; aflopende rug.

Middellang, breed en diep; gezicht glad, vrij fijn van weefsel zonder haarveertjes; rood.

Enkelkammig: ruim middelgroot tot middelgroot; recht en rechtop; weefsel middelmatig fijn, 5 of 6 kamtanden, bij voorkeur 5; levendig helderrood. De kamtanden mogen niet te smal zijn, doch moeten van onderen voldoende breedte hebben; zij mogen niet naar achteren gericht zijn; tanding diep en regelmatig; kamhiel volgt de buiging van de nek zonder erop te rusten.

Rozenkammig: middelgroot en breed van voren, zonder de neusgaten te bedekken; stevig en vrij laag op de kop geplaatst, gelijkmatig naar achteren versmallend, van boven goed gepareld (voorzien van geronde puntjes); de ronde kamdoorn is vrij kort met de neiging om enigszins de buiging van de nek te volgen, zonder daarop te rusten; helderrood.

Stevig, vrij lang, fraai gebogen, kleur naar gelang de kleurslag.

Lang, glad, fraai gerond, fijn van weefsel; rood.

Groot, breed aangezet, glad en fijn van weefsel, vlak tegen het gezicht aanliggend, van onderen fraai gerond; zuiver wit, zacht glanzend.

Groot, bijna rond, vol uitdrukking, kleur naar gelang de kleurslag.

Lang, licht gebogen en opgericht gedragen; overvloedig halsbehang.

Lang, recht, vlak tussen de schouders, over de gehele lengte vrij breed en gerond aan de zijden, iets versmallend en aflopend naar de staart; zadelbehang vrij breed en overvloedig; zadelveren vrij lang.

Breed, vol, goed gerond, naar voren tredend.

Groot, middellang, aansluitend tegen het lichaam gedragen zonder af te hangen; grote en kleine slagpennen breed.

Breed.

Goed ontwikkeld, vol bevederd, een stompe hoek met de ruglijn vormend; staartveren breed, sikkelveren vrij breed en goed gebogen, staartdekveren overvloedig.

Goed ontwikkeld en vrij diep. Donspartij kort.

Ruim middellang met goed aanliggend gevederte.

Recht, goed uit elkaar en evenwijdig geplaatst, glad;

vier tenen; kleur al naar gelang de kleur van het gevederte.

Goed aanliggend.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Bij de enkelkammige hen staat het kamfront rechtop, het achterste deel valt sierlijk naar een zijde om zonder het zicht te belemmeren.

Ernstige fouten

Veel te zware, overhangende en slecht getande kam bij de haan; meer dan 1/3 van het ooroppervlak rood; zuiver wit in het gezicht bij jonge dieren; te kort of te rond in rug.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Bovendien rechtopstaande kam en sterk dubbelgevouwen kamfront bij de hen.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  3 – 3,5 kg

Haan:  20 mm

Hen:  2,5 – 3 kg

Hen:  18 mm

Kleurslagen:

Zwart:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: donkerbruin tot bruinzwart. Snavel: zwart of zwartachtig hoornkleurig. Loopbenen en tenen donker leiblauw met zwarte gloed op de schubben bij jonge dieren. Voetzolen: wit.

Wit:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: roodbruin. Snavel, Loopbenen en tenen: rose-achtig wit.

Gestreept:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 107 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: roodbruin. Snavel: grijs-wit. Loopbenen en tenen: rose-achtig wit of grijs-wit.

Buff:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 103 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: roodbruin. Snavel, Loopbenen en tenen: rose-achtig wit.

Blauw(ongezoomd):

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 100 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: donkerbruin. Snavel: zwartachtig hoornkleurig. Loopbenen en tenen donker leiblauw.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia