50e KLEURDWERG – bijzondere haarstructuur

Genetische symbolen voor wit, roodoog:

..c..l

(Int)

a….v

(Duits)

..c..l

a….v

 

Groep 7.

Bijzondere

haarstructuur

Pos.

Onderdeel

Punten

1

Gewicht

10

2

Type, bouw en stelling

20

3

Structuur en conditie pels

20

4

Kop en oren

15

5

Lengte en dichtheid pels

15

6

Kleur

15

7

Lichaamsconditie en verzorging

5

 

Totaal

100

 

Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1940

 

1.Gewicht 
Het gewicht is 800 tot 1150 gram.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gewicht

800 - 870 gram

880 - 940 gram

950 - 1100 gram

1110-1150 gram

punten

8

9

10

9

 

2.Type, bouw en stelling 
Het type is geblokt (typegroep D), met zeer korte hals (zogenaamd halsloos), fraaie ronde contouren en goed gevulde achterhand. De benen zijn recht, kort en stevig. De voeten zijn kort en goed gesloten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.
De kop is krachtig ontwikkeld, met brede snuit en goed ontwikkelde kaken en wangen .De staart is klein en smal en wordt nauwsluitend tegen de achterhand gedragen.

 

3. Structuur en conditie pels
Zie het Voskonijn.

Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

 

4. Kop en oren.
De kop is bolvormig met breed voorhoofd en sterk gebogen neusbeen. De kaken en snuit zijn breed en sterk ontwikkeld. De ogen zijn groot en uitspringend.

De oren zijn fijn van structuur met lichtelijk afgeronde oortoppen en worden strak en nauwsluitend gedragen. De inplanting is zo nauw mogelijk. De oren zijn dicht en zeer kort behaard. De oorlengte is 4 – 6 cm, ideaal is ongeveer 5,2 cm. Aaneengesloten vormen de oren een vlak in de vorm van een gelijkbenige driehoek.

 

5. Dichtheid en lengte pels
Zie het Voskonijn, echter de haarlengte is 3 – 5 cm in plaats van 5 – 7 cm.

 

6. Kleur

Erkend in de kleur wit. De kleur is helder wit over het gehele lichaam. De oogkleur is rood. De nagels zijn kleurloos.

7. Lichaamsconditie en verzorging
Zie het algemene gedeelte

Lichte fouten

Zie het ras Voskonijn. Zie verder Kleurdwerg kleur (50a).

 

Zware fouten

Zie het ras Voskonijn. Zie verder Kleurdwerg kleur (50a)

 

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018

 

 


Kleurdwerg (haarstructuur)

 

Vosbeharing

 

 

Alleen in de kleur wit. De granharen van de pels moeten zo stevig mogelijk zijn, de bij- en wolharen zullen zeer talrijk moeten zijn om deze granharen te ondersteunen, waardoor de pels in een bepaalde stand blijft staan. De ideale pelsconditie bij het tentoonstellingsdier is een geheel doorgehaarde pels, zonder dun behaard of kaal plekje. De verharing herkent men duidelijk aan het oude, afstervende en het nieuw groeiende haar is zichtbaar en te onderscheiden. Niet enkele in 't rond vliegende haren, maar flink loslatend haar is als verharing te beschouwen. De pels moet vol gehaard zijn. De haren zijn aan de wortel enigszins fijn, naar boven dikker wordend, om in de punten weer fijner te eindigen. De beharing mag niet golvend zijn en geen wollig aanzien geven. De pels moet veel onderwol bevatten, om de dekharen te steunen, zodat deze niet plat op het lichaam komen te liggen. Bij de beoordeling mogen de grannen niet verder voorover vallen dan horizontaal, hoe schuiner deze haren blijven staan hoe beter de kwaliteit is, vallen deze haren verder dan horizontaal dan is de granbeharing te slap. De hoofdwaarde van deze pels ligt in de dichtheid, de structuur en de lengte van de beharing. De haren moeten 3-5 cm lang zijn en fraai glanzend. De kop en benen zijn iets langer behaard. De buikbeharing is korter dan op het dek en moeten gelijkmatig in verticale lijn staan. De kleur is zuiver wit, vrij van ivoorkleur of gele aanslag. De oogkleur is rood. De nagels moeten kleurloos zijn.

Granharen wil zeggen de haren die boven het onderhaar uitsteken. Als men tegen het haar in strijkt, dan moet hij weer langzaam terug in oude positie gaan en een beetje stug aanvoelen. Dan heb je de perfecte pels, men moet de granharen kunnen voelen. (granharen = grannen)        

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018

 

 

Kleurdwerg met Vosbeharing (NS)

 

   

 

Gewicht : Het gewicht is 800 tot 1150 gram.
Puntenschaal voor het gewicht. Gewicht in gram:

 

Gew. (g)

800 –  870

880 – 940

9,50 - 1100

1110 - 1150

Punten

8

9

10

9


Type, bouw en stelling
Het type is geblokt (typegroep D), met zeer korte hals (zogenaamd halsloos), fraaie ronde contouren en goed gevulde achterhand. De benen zijn recht, kort en stevig. De voeten zijn kort en goed gesloten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De staart is klein en smal en wordt nauwsluitend tegen de achterhand gedragen.

Vosbeharing, alleen in de kleur wit. De grannenharen van de pels moeten zo stevig mogelijk zijn, de bij- en wolharen zullen zeer  talrijk moeten zijn om deze grannenharen te ondersteunen, waardoor de pels in  een bepaalde stand blijft staan. De ideale pelsconditie bij het tentoonstellingsdier is een geheel doorgehaarde pels, zonder dun behaard of kaal plekje. De verharing herkent men duidelijk aan het oude, afstervende en het  nagroeiende haar is zichtbaar en te onderscheiden. Niet enkele in 't rondvliegende haren, maar flink loslatend haar is als verharing te beschouwen. De pels moet vol ingehaard zijn. De haren zijn aan de wortel enigszins fijn, naar boven dikker wordend, om in de punten weer fijner te eindigen. De beharing mag niet golvend zijn en geen wollig aanzien geven. De pels moet veel onderwol bevatten, om de dekharen te steunen, zodat deze niet plat op het lichaam komen te liggen. Bij de beoordeling mogen de grannen niet verder voorover vallen dan horizontaal, hoe schuiner deze haren blijven staan hoe beter de kwaliteit is, vallen deze haren verder dan horizontaal dan is de granbeharing te slap. De hoofdwaarde van deze pels ligt in de dichtheid, de structuur en de lengte van de beharing. De haren moeten 3-5 cm lang zijn en fraai glanzend. De kop en benen  zijn iets langer behaard. De buikbeharing is korter dan op het dek en moeten  gelijkmatig in verticale lijn staan. De kleur is zuiver wit, vrij van ivoorkleur of gele aanslag. De oogkleur is rood. De nagels moeten kleurloos zijn.

Kop en oren
De kop is bolvormig met breed voorhoofd en sterk gebogen neusbeen. De kaken, wangen en snuit zijn breed en sterk ontwikkeld. De ogen zijn groot en uitspringend. De oren zijn fijn van structuur met lichtelijk afgeronde oortoppen en worden strak en nauwsluitend gedragen. De inplanting is zo nauw mogelijk. De oren zijn dicht en zeer kort behaard. De oorlengte is 4 - 6 cm, ideaal is ongeveer 5,2 cm. Aaneengesloten vormen de oren een vlak in de vorm van een gelijkbenige driehoek.

Fouten: zie beschrijving kleurdwerg en Voskonijn.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018