New Hampshires

   

Herkomst: Noord-Amerika. In het begin van de 20e eeuw in de staat New Hampshire uit Rhode Island Red gefokt en daar 1n 1935 als een zelfstandig ras erkend. Na de Tweede Wereldoorlog in Europa ingevoerd.

Algemene indruk: Een fors, middelzwaar hoen met een brede, diepe borst, een hol oplopende ruglijn, middelhoog en breed gesteld. Volbevederd, echter niet losvederig.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

Kam

 

 

Snavel

Kinlellen

Oorlellen

Ogen

Hals

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

Schouders

Staart

 

 

Achterlijf

Dijen

 

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Middellang, breed, diep, goed gerond.

Middelgroot, meer vlak dan rond.

Enkel, middelgroot, recht en rechtop met 5 kampunten; de kamhiel is van achteren doorgebogen, mag echter de buiging van de nek niet te dicht naderen; levendig rood.

Sterk, middellang, goed gebogen.

Middelgroot, van onderen goed gerond; levendig rood.

Langwerpig, glad, vlak tegen de kop gelegen; levendig rood.

Groot, bruinrood.

Middellang, goed gebogen, halsbehang flink over de schouders vallend, niet te los.

Middellang, breed over de gehele lengte, zonder hoek in een flauwholle lijn overgaand in de staart; zadelbehang goed ontwikkeld doch glad aanliggend zonder kussenvorming.

Breed en diep, goed gerond; borstbeen lang en ver naar voren komend.

Vrij groot, horizontaal en goed aangesloten gedragen; vleugelboegen goed bedekt door de borstveren; slagpennen breed.

Breed.

Middelgroot, goed gespreid en halfhoog gedragen; stuurveren breed, sikkels middellang en breed, de stuurveren goed afdekkend; kleine sikkels en staartdekveren middellang en breed.

Vol en breed, vol bevederd.

Middellang, fors en gespierd, goed uit elkaar en evenwijdig aan elkaar onder het lichaam geplaatst; goed bevederd zonder kussenvorming.

Middellang, krachtig, glad geschubd; vier tenen; warm geel.

 

Veren van een brede, krachtige structuur; gevederte goed gesloten aanliggend.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Het achterste gedeelte van de kam van de hen mag iets omvallen.

Ernstige fouten

Te smalle of te ondiepe bouw; vlakke rug; slecht gevormde kopversierselen; omvallende kam bij de haan; wit in de oorlellen; afwijkende oogkleur; onvoldoende ontwikkelde legbuik bij de hen.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Verder te losse bevedering; rug- en dijkussens.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  3,25 – 3,75 kg

Haan:  22 mm

Hen:  2,5 – 3 kg

Hen:  20 mm

Kleurslagen:

Roodbruin

Kleur en tekening van de haan

Kop: helder roodbruin.

Hals: halsbehang glanzend goudbruin; veren aan de voorzijde van de hals glanzend roodbruin.

Rug: warm, diep roodbruin; zadelbehang glanzend goudbruin, iets donkerder dan het halsbehang, zodat een duidelijk kleurverschil ontstaat de zgn. driekleur.

Staart: stuurveren zwart; sikkels rijkglanzend groenachtig zwart; grote staartdekveren rijkglan-zend groenachtig zwart, met roodbruine omranding; kleine staartdekveren diep roodbruin.

Vleugels: boeg, schouders, vleugeldekveren en vleugelband warm roodbruin; grote slagpennen binnenvaan roodbruin, buitenvaan zwart, roodbruin gerand; duimveren zwart, roodbruin gerand; kleine slagpennen binnenvaan roodbruin met brede zwarte streep langs de schacht tot op ongeveer 1 ½ cm van het veereinde; buitenvaan roodbruin, schacht roodbruin.

Borst, romp, achterdeel en benedendijen: roodbruin.

Donskleur: in alle delen van het gevederte licht zalmkleurig.

Kleur en tekening van de hen

In het algemeen gelijkmatiger en iets lichter dan de haan. Iets kleurafwijking tussen halsveren en romp en vleugeldek is toegestaan. De onderste halskraagveren vertonen een duidelijke zwarte veertip. Staartstuurveren zwart met roodbruine omranding; de staartdekveren levendig roodbruin.

Ernstige fouten

Veel te donkere, het rood van de Rhode Islands benaderende kleur of veel te lichte, op diep goudgeel gelijkende kleur; wit of pepering in het gevederte; ongelijkmatige kleur; anders dan lichtzalmkleurig dons.

Fouten

Iets lichte of iets donkere kleur; borst lichter van kleur dan het overige gevederte; iets lichte of iets donkere donskleur; ontbreken of nagenoeg ontbreken van tekening in de slagpennen. Bij de hen het ontbreken of nagenoeg ontbreken van tekening in de halskraagveren; te zware of te hoog oplopende tekening in de halskraag.

Roodbruin blauwgetekend

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven bij de roodbruine kleurslag van dit ras, met dit verschil, dat de zwarte tekening in het gevederte veranderd is in blauw.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia