18. EKSTERKONIJN

Genetische symbolen:

aBcchDEj

achibjCDg

 (Int.)

(Duits)

aBcchDEj

achibjCDg

Genetische symbolen:

ABcchDej

achibjCDG

 (Int.)

(Duits)

ABcchDej

achibjCDG

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

Koptekening

15 punten

5.

Lichaamstekening

15 punten

6.

Kleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

C: 02-21 

 

Het land van oorsprong is de Engeland.  Is in Nederland erkend in 1981

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 3,00 tot 4,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

3,00 – 3,25

3,25 – 3,50

3,50 – 4,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is matig gestrekt (typegroep B) goed gevuld in voor- en achterhand. De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De benen zijn fors en niet te lang. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 14cm, ideaal is 11 - 13 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant en heef een normale hoeveelheid onderhaar.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Koptekening

Het enen oor behoort zwart of minstens overwegend donker gekleurd te zijn. Het andere oor moet wit of minstens overwegend licht van kleur te zijn. De ene kophelft moet zoveel mogelijk zwart of donker gekleurd zijn en de andere kophelft zoveel mogelijk wit of licht gekleurd te zijn. De strak belijnde scheidingslijn loopt zoveel mogelijk over het midden van de kop. De kleurvelden vormen een contrast met de kleur van de oren. Het ideaalbeeld is een wit of licht oor boven een zwarte of donkere kophelft en een zwart of donker oor boven een witte of lichte kophelft.

 

5. Lichaamstekening

Borst en voorbenen mogen aan één zijde gelijk of averechts gekleurd zijn. De zwarte of donkere borsthelft met het zwarte of donkere voorbeen onder de witte of lichte kophelft en wederkerig de witte of lichte borsthelft met wit of lichte voorbeen onder de zwarte of donkere kophelft. Op de voorzijde gezien is het ideale kleurenbeeld: zwart (donker) voorbeen, daarboven witte (lichte) borsthelft, daarboven zwarte (donkere) kophelft en daarboven een wit (licht) oor. Het andere been, borsthelft, kophelft en oor is averechts gekleurd.

 

Achter de oren begint op het lichaam de zwarte en witte bij voorkeur doorgaande bandtekening, ook wel zebratekening genoemd. Een verspringende bandtekening, zogenaamde bloktekening, is toegestaan. De banden moeten bij voorkeur tot op de achterhand doorlopen en strak uitkomen. Indien deze banden tot onder de buik doorlopen dan verhogen ze de kwaliteit van het dier.

 

6. Kleur

De kleuren van de tekeningbeelden zijn zuiver intens zwart en wit. Ze moeten zo min mogelijk in elkaar overvloeien. De kleurvelden zijn zoveel mogelijk strak begrensd. Aan de kleurbegrenzing en zuiverheid worden hoge eisen gesteld. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn hoornkleurig tot donkerhoornkleurig. De snorharen hebben de kleur van het lichaamsdeel waarin ze staan.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Gering verschil tussen kleur oren. Onscherpe tekeningbeelden. Mengeling van de kleuren op oren, voorbenen en banden. In kleur parallel lopen van de tekeningbeelden (zwart onder zwart en wit onder wit), behalve borst en voorbenen. Grote éénkleurige vlekken op het lichaam. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Het ontbreken van de koptekening. Minder dan drie kleurvelden (kleurbanden) op één of op elke zijde. Foutieve kleuren. Te lichte oogkleur. Kleurloze nagel(s).

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

 

       

 

 

 

 

Eksterkonijn

c: 02-21 

 

 

Ras Informatie

Oorsprong: Engeland, voorouders zijn Japanners, Zilvervossen en Chinchilla’s.
Gewicht: 3 tot 4,5 kilo
Kleuren: Tweekleurig. De ene kleur is altijd zilverwit, en de andere kleur kan zwart, bruin (havana), blauw en lila zijn.
Karakter: Rustig en gelijkmatig karakter. Niet echt in trek als huisdierras, door de grootte en matige bekendheid.
Bijzonderheden: Moeilijk te fokken. Twee ouders met perfecte tekeningen garanderen geen jongen met de juiste tekeningen. Fokken gaat dus op geluk.
Een Eksterkonijn als huisdier: Hoewel het lieve, rustige konijnen zijn, moet je wel tijd besteden aan het tam maken. Van nature zijn ze wat wantrouwend naar mensen. Haal je Eksterkonijn dus bij een fokker die genoeg tijd besteedt aan het socialiseren van de jongen.