Beige

c 09-17

 

 

Ras informatie

Oorsprong: Zowel in Engeland als Nederland.
Kleuren: Gele vachtkleur met licht pastelblauwe haarpunten op sommige plaatsen. Grijsblauwe ogen die op sommige momenten een vuurgloed hebben.
Karakter: Dit ras is uitsluitend in handen van sportfokkers. Over het algemeen zijn het meegaande en betrouwbare konijnen met een heel rustig temperament.
Bijzonderheden: In Engeland wordt dit ras Isabella genoemd.
Een Beige als huisdier: Hoewel de Beige niet erg bekend is en dus niet veel als huisdier gehouden wordt, zijn ze hier wel goed geschikt voor. Het zijn konijnen met betrouwbare, gelijkmatige karakters.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia

       

 

BEIGE

Genetische symbolen:

abCde

Abcdg

 (Int.)

(Duits)

abCde

Abcdg

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

patroon / uitmonstering

15 punten

5.

Dek- en buikkleur

15 punten

6.

Tussen- en grondkleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

 

 

Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1940.

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 2,50 tot 3,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

2,50 – 2,60

2,70– 2,90

3,00 – 3,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is geblokt (typegroep D) met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met fraaie rondingen. De benen zijn stevig en kort. Het ras is middelhoog gesteld. De juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormige afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 12 cm, ideaal is 11 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, heeft een normale hoeveelheid onderhaar, fijn van structuur en glanzend.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Kleurpatroon / uitmonstering

Het kleurpatroon bestaat uit de vaal lichtblauwe (gouwenaarkleurige) sluier, welke zich uitstrekt over snuit, oren, borst, onderste gedeelte van de schouders, flanken, achterhand, benen en bovenzijde staart. De sluierkleur verdunt zich op de flanken sterk naar boven en toont zich het meest op snuit, benen en oren. De sluier op onderste gedeelte van de schouders, flanken en achterhand is slechts in geringe mate waarneembaar. Het voorhoofd is veel lichter gesluierd en toont zo veel mogelijk dezelfde kleur en waas als de dekkleur.

 

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is geel. De dekharen zijn vaal lichtblauw gepunt. Hierdoor ontstaat een ijle vaal lichtblauwe waas, waar de gele dekkleur doorheen schijnt. De oogkleur is grijsblauw en vertoont onder een bepaalde belichting een rode gloed. De snorharen zijn vaal lichtblauw gekleurd, De nagels zijn hoornkleurig.

De buikkleur is vaal lichtblauw en egaal van kleur. De onderzijde van de staart volgt de buikkleur zoveel mogelijk. De onderzijde van de staartpunt mag iets lichter gekleurd zijn.

 

6. Tussen- en grondkleur

De tussenkleur is geel en loopt zo ver mogelijk naar de haarbasis door. Hoe dieper het geel zich naar de haarbasis uitstrekt hoe beter. De grondkleur van het dek is iets lichter dan de tussenkleur. In de onderkleur van de buik is geel aanwezig.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets lange pels. Iets donker voorhoofd Iets weinig waas. Iets sterke waas. Iets donkere dekkleur. Iets lichte dekkleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Iets roestaanslag Enkele witte haren. Enkele witte haartoppen. Iets lichte buikkleur. Iets lichte kleur onderzijde staart. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets donkere tussenkleur Iets lichte tussenkleur. Iets smalle tussenkleur. Iets donkere buikkleur.
Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te lange pels. Geheel donker voorhoofd. Te weinig waas. Te veel waas. Te donkere dekkleur. Te lichte dekkleur. Te onregelmatige dekkleur. Te veel roestaanslag. Te veel witte haren. Te veel witte haartoppen. Te lichte buikkleur. Te lichte onderzijde staart. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te donkere tussenkleur. Te lichte tussenkleur. Te smalle tussenkleur. Grauwe of blauwe grondkleur. Te donkere buikkleur.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

 

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

project CH2018