Moderne Engelse vechthoenders

   

Herkomst: Engeland.

Algemene indruk: Een zeer hoog gesteld hoen met sterk opgerichte houding. De krappe bevedering accentueert het zeer slanke type. Ook de lange dunne hals en de zeer krap beve-derde spits toelopende staart dragen daartoe bij.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

 

Kam

Snavel

 

Kinlellen

 

Oorlellen

Ogen

Hals

 

 

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

 

Schouders

Staart

 

 

Achterlijf

Dijen

 

Loopbenen

Tenen

 

Bevedering

Fijn gebouwd; niet te diep.

Lang, smal tussen de ogen; kopversierselen helderrood of purperrood al naar gelang de kleurslag.

Enkel, klein, dun, recht en rechtop, regelmatig getand, fijn van weefsel.

Lang, stevig aan de basis, dunner wordend naar de punt, licht gebogen, kleur al naar gelang de kleurslag.

Klein en dun, van onderen gerond, fijn van weefsel; rood tot purperrood al naar gelang de kleurslag.

Klein en glad; rood tot puperrood al naar gelang de kleurslag.

Groot en vol uitdrukking, kleur al naar gelang de kleurslag.

Lang, rechtop en maar zeer weinig gebogen gedragen, dunner wordend naar de kop en goed uitgesneden aan de keel, waardoor de koplengte extra geac-centueerd wordt; halsbehang kort en glad aanliggend, bereikt de schouders niet.

Vlak, vrij kort, recht van halsbehang tot staart, breed tussen de schouders, naar achteren smaller wordend en aflopend naar de staart; zadelbehang kort en smal.

Breed, van terzijde gerond, hoog gedragen.

Krachtig, kort, goed gesloten, van voren bij de schouders iets afstaand van het lichaam en hoog opgetrokken; de vleugelpunten niet voorbij het lichaam stekend, niet afhangend doch evenmin op de rug gedragen.

Breed en hoekig.

Vrij kort, compact en samengevouwen, laag, bijna horizontaal gedragen; sikkels smal, kort en spits toelopend; staartdekveren smal, fijn, kort en slechts licht gebogen.

Weinig ontwikkeld en goed opgetrokken.

Smal, rond en gespierd, geheel uit de flankbevedering tevoorschijn tredend, van voren gezien goed uit elkaar geplaatst.

Lang, krachtig, rond en glad; vertoont een geringe hoek in het hielgewricht; vier tenen; achterteen recht naar achteren geplaatst, vlak op de grond rustend; kleur afhankelijk van de kleurslag.

Kort, krap, hard, stevig.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.

Ernstige fouten

Te lang en te smal van bouw; zeer smalle of ronde schouders; te weinig halslengte; te lage of te enge beenstelling; zachte, losse bevedering.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  2 – 3 kg

Haan:  20 mm

Hen:  1,75 – 2,5 kg

Hen:  18 mm

Kleurslagen:

Patrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 2 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat de schachtstreeptekening bij de haan in hals- en zadelbehang ontbreekt. Ogen: bruinrood. Snavel, Loopbenen en tenen: wilgengroen.

Zilverpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 5 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat de schachtstreeptekening bij de haan in hals- en zadelbehang ontbreekt. Ogen: bruinrood. Snavel, Loopbenen en tenen: wilgengroen.

Roodgeschouderd zilverpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 12 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat de schachtstreeptekening bij de haan in hals- en zadelbehang ontbreekt. Ogen: bruinrood. Snavel, Loopbenen en tenen: wilgengroen.

Witpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 11 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: rood. Snavel, Loopbenen en tenen: geel.

Berken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 40 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kopversierselen: purperrood. Ogen: bruinzwart. Snavel, Loopbenen en tenen: zwart.

Goudberken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 38 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kopversierselen: purperrood. Ogen: bruinzwart. Snavel, Loopbenen en tenen: zwart.

Zwart:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kopversierselen: purperrood. Ogen: donkerbruin. Snavel, Loopbenen en tenen: zwart.

Wit:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: rood. Snavel, Loopbenen en tenen: geel.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia