71.

Roodbruin

c 01-17

overzicht kleurslagen

·       Kleur en tekening van de haan

Kop: helder roodbruin.

Hals: halsbehang glanzend goudbruin; veren aan de voorzijde van de hals glanzend roodbruin..

Rug en schouders: warm, diep roodbruin.

Zadel: zadelbehang glanzend goudbruin, iets donkerder dan het halsbehang, zodat samen met de kleur van rug en schouders een duidelijk kleurverschil ontstaat, de zgn. driekleur.

Staart: stuurveren zwart; sikkels rijkglanzend groenachtig zwart; grote staartdekveren rijkglanzend groenachtig zwart, met roodbruine omranding; kleine staartdekveren diep roodbruin.

Vleugels: boeg, vleugeldekveren en vleugelband warm roodbruin;

grote slagpennen: binnenvaan roodbruin, buitenvaan zwart, roodbruin gerand; duimveren zwart, roodbruin gerand;

kleine slagpennen binnenvaan roodbruin met brede zwarte streep langs de schacht tot op ongeveer 1'/2 cm van het veereinde; buitenvaan en schacht roodbruin.

Borst, buik, achterdeel en benedendijen: roodbruin.

Donskleur: in alle delen van het gevederte licht zalmkleurig.

·       Kleur en tekening van de hen

In het algemeen gelijkmatiger en iets lichter van kleur dan de haan. Iets kleurafwijking tussen halsveren en romp en vleugeldek is toegestaan. De onderste halskraagveren vertonen een duidelijke zwarte veertip. Staartstuurveren zwart met roodbruine omranding; staartdekveren levendig roodbruin.

ü  Ernstige fouten bij haan en hen

Veel te donkere of veel te lichte, op diep goudgeel gelijkende kleur; wit of pepering in het gevederte; ongelijkmatige kleur; anders dan lichtzalmkleurig dons.

o   Fouten bij haan en hen

Iets lichte of iets donkere kleur; borst lichter van kleur dan het overige gevederte; iets lichte of iets donkere donskleur; ontbreken of nagenoeg ontbreken van tekening in de slagpennen. Bij de hen het ontbreken of nagenoeg ontbreken van tekening in de halskraagveren; te zware of te hoog oplopende tekening in de halskraag.