Marburger Feh

 

c 08-17

 

Rasinformatie
Oorsprong: Marburg, Duitsland, ontstaan uit Blauwe Weners en Havana’s en daarna met Zilvers gekruist.


Gewicht: tussen 2 en 3,5 kilo
Kleuren: Blauw met een subtiel bruin waas.


Karakter: Vriendelijk en levendig.


Bijzonderheden: Sommige van deze konijnen laten hun afstamming van de Zilvers nog zien, na een tijdje verzilveren hun haartoppen.


Een Marburger Feh als huisdier:  Het zijn konijnen met een gemiddeld temperament. Ze kunnen goed als huisdier gehouden worden. Ze zijn nieuwsgierig en vriendelijk maar hebben wel een eigen willetje.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia

 

 

MARBURGER FEH

Genetische symbolen:

abCdE

ABcdg

 (Int.)

(Duits)

abCdE

ABcdg

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

Kop en oren

15 punten

5.

Dek- en buikkleur

15 punten

6.

Tussen- en grondkleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

 

 

Het land van oorsprong is Duitsland. Is in Nederland erkend in 1972

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 2,50 tot 3,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

2,50 – 2,60

2,70 – 2,90

3,00 – 3,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is geblokt (typegroep D) met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met fraaie afrondingen. De benen zijn stevig en kort. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, rijk aan onderhaar, is iets fijn van structuur, zacht en glanzend.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 12 cm, ideaal is 11 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is lichtblauw. De dekharen zijn lichtbruin getopt, waardoor een lichtbruine waas aanwezig is over de dekkleur. De buik is wat matter gekleurd dan het dek. De oogkleur is blauwgrijs en vertoont onder een bepaalde belichting een rode gloed. De nagels zijn hoornkleurig. De snorharen zijn lichtblauw.

 

6. Tussen- en grondkleur

De tussenkleur is blauwgrijs en loopt ver door naar de basis, alwaar ze overgaat in een lichtere grondkleur, die dezelfde kleur heeft als de dekkleur maar dan zonder lichtbruine waas. De eerste zone van de tussenkleur na de dekkleur is grijsblauw en iets lichter dan de blauwgrijze tussenkleur zelf en is niet scherp begrensd.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets blauwe dekkleur. Iets lichte dekkleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Enkele witte haren of haartoppen. Iets roest. Geringe lichtbruine waas. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Geringe kleurverschil tussen onderste en bovenste gedeelte tussenkleur. Iets lichte grondkleur.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te blauwe dekkleur. Te lichte dekkleur. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Te veel witte of te veel witgetopte haren. Te veel roest. Ontbreken van lichtbruine waas. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te lichte grondkleur.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018