Wyandottes

   
   

Herkomst: Omstreeks het laatst van de 19e eeuw in Amerika ontstaan. Na de zilver zwartge-zoomde, waaruit bij toeval de witte ontstonden, zijn de andere kleurslagen gecreëerd, deels in Amerika deels in Europa.

Algemene indruk: Een middelzwaar hoen met gebogen lijnen en rondingen, waartoe bijdragen een enigszins achterwaarts gedragen hals en een vrij volle bevedering. Het ras bezit een fijne kop, vooral de hennen.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

Kam

 

 

 

 

Snavel

Kinlellen

 

Oorlellen

Ogen

Hals

 

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

Schouders

Staart

 

 

 

 

Achterlijf

 

 

Dijen

 

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Middellang en diep van voor tot achter breed.

Kort, rond, schedeltop breed; gezicht helderrood.

Rozenkam, laag en stevig op de kop geplaatst, bovenzijde goed gevuld, ovaal, van achteren uitlopend in een goed gevormde doorn, die de neklijn volgt. Het kamoppervlak bedekt met kleine, geronde punten; de gehele kam goed gebogen, ten einde aan te sluiten bij de vorm van de schedel, fijn van weefsel; helderrood.

Kort, goed gebogen; geel of geelachtig hoornkleurig naar gelang de kleurslag

Matig lang en nauwelijks middelgroot, van onderen goed gerond, fijn van weefsel; helderrood.

Langwerpig, goed gevormd, glad, fijn van weefsel; helderrood.

Vol, rond, met levendige uitdrukking; oranjerood.

Kort, flink gebogen, halsbevedering goed ontwikkeld, ruim over de schouders vallend.

Rug middellang, breed over de gehele lengte, plat over de schouders.

Breed, vol in een holle lijn oplopend naar de staart; goed ontwikkeld zadelbehang.

Breed , diep, rond.

Middelgroot, horizontaal en goed gevouwen, doch niet te vast tegen het lichaam gedragen.

Breed en goed gerond.

Kort, goed gespreid aan de basis, open (als een omgekeerde V), iets minder dan halfhoog gedragen; staartstuurveren breed en elkaar ten dele bedek-kend; sikkels matig lang, fraai gebogen en dicht over de staart liggend; staart-dekveren en bijsikkels breed, overvloedig, de stuurveren goed afdekkend.

Rond, vol, donspartij bestaande uit middellange veren, tamelijk vol, gesloten bevederd, echter niet zo vol bevederd, dat de benedendijen niet meer duidelijk zichtbaar zijn.

Middellang, krachtig, van terzijde zichtbaar, goed voorzien van een gesloten aanliggende bevedering.

Benen goed uit elkaar geplaatst, middellang, krachtig, fraai gerond, glad.

Vier tenen, warm geel.

Tamelijk vol en gesloten.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.

Ernstige fouten

Te langgerekte, te korte of hoekige bouw; te krappe of te losse bevedering; te sterk ontwikkelde of te weinig ontwikkelde sierveren in de staartpartij van de haan. Te fijne of te grove kam; te korte of te lange kinlellen; aanmerkelijk te hoge of te lage beenstelling; sterk benedenwaarts gerichte vleugeleinden.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; te hoge of te smalle kam; te korte of niet neerwaarts gebogen kamdoorn; glad kamoppervlak.

Gewicht

Ringenmaat

Gestreept

Haan:  3,5 – 4 kg

Haan:  20 mm

Haan:  22 mm

Hen:  2,5 – 3 kg

Hen:  18 mm

Kleurslagen:

Zilver zwartgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 54 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Goud zwartgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 52 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Geel witgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 56 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel.

Goud blauwgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 55 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Wit

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: geel.

Zwart

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Blauw (ongezoomd)

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 100 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Buff

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 103 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: geel.

Rood

Kleur van haan en hen: Gelijkmatig, glanzend, warm dieprood met zo weinig mogelijk zwarte tekening in vleugels en staart. Donskleur: rood. Loopbenen en tenen: warm geel met een zweem van roodachtig hoornkleurige tint. Een rode kleur langs de zijden van het loopbeen tot aan de punten van de tenen is gewenst.

Gestreept

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 107 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Zwart witgepareld

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 95 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Meerzomig patrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 23 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Meerzomig zilverpatrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 25 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Wit zwartcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 61 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Buff zwartcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 64 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Wit blauwcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 62 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Buff blauwcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 65 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Roodporselein

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 92 van de Algemene Kleur-beschrijving.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia