Moderne Engelse vechtkrielen

 c 04-20  

Herkomst: Engeland, omstreeks 1860

Algemene indruk: De Moderne Engelse vechtkrielen worden gekenmerkt door een zeer hoge beenstelling en harde krappe bevedering. Hierdoor worden de lichaamsvormen duidelijk geaccentueerd en mede door fijnheid van bouw wordt een geheel eigen type verkregen, dat duidelijk afwijkt van andere hoogbenige vechtkrielen.

Vormbeschrijving

Romp

 

 

Kop

Kam

Snavel

 

Kinlellen

Oorlellen

Ogen

Hals

 

 

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

 

Schouders

Staart

 

 

 

Achterlijf

Dijen

 

 

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Fijn van contouren met opgetrokken buik; hoog opgericht van houding, naar achteren afhellend. Het dier moet de indruk wekken of het zich extra opricht.

Lang en slank, smal tussen de ogen; gezicht en gezichtshuid glad.

Enkel, klein, rechtop, regelmatig getand, fijn van weefsel.

Lang, stevig aan de basis, dunner wordend naar de punt, licht gebogen, kleur al naar gelang de kleurslag.

Klein en dun, goed afgerond, fijn van weefsel;

Klein, dun, glad; vrij van wit.

Groot en vol, levendig van uitdrukking.

Lang, dun, zeer weinig gebogen, rechtop gedragen, soepel en geleidelijk dunner wordend van lichaam naar kop, goed uitgesneden aan de keel, waardoor de kopvorm geaccentueerd wordt; halsbehang kort en glad aanliggend.

Vlak, tamelijk kort, plat van boven van halsbehang tot staartwortel, breed tussen de schouders, smaller wordend en aflopend naar achteren; zadel-behang kort, zadelbehangveren kort en smal.

Breed, naar de zijden gerond.

Krachtig, kort, goed opgetrokken en gesloten aan het lichaam gedragen; de punten ervan niet voorbij het lichaam reikend; vleugelboeg duidelijk zichtbaar.

Breed en uitstaand.

Tamelijk kort, samengevouwen, iets hoger dan horizontaal gedragen, slechts weinig boven het lichaam rijzend; sikkels smal, goed gepunt en slechts weinig gebogen, vrij kort; staartdekveren smal, fijn, kort, goed aansluitend bij het zadelbehang.

Goed opgetrokken, kort en hard gevederd.

Van voren gezien goed uit elkaar geplaatst en recht; lang, gespierd en goed uit het gevederte naar voren tredend dun en pezig aan het hielgewricht.

Lang, rond en glad; vier lange fijne tenen; achterteen recht naar achteren geplaatst; kleur afhankelijk van de kleurslag.

Kort, dicht aanliggend, hard en vast.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. Kam van de hen klein en rechtop. De staart bij de hen tamelijk kort, nauw samengevouwen en bijna horizontaal gedragen.

Ernstige fouten

Onvoldoende beenhoogte; te smalle bouw; te losse bevedering; sterk zijdelings afgeplatte loopbenen; te diepe borst; rond in rug; miskleurige ogen; niet voldoende opgetrokken achterdeel; te grove bouw.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Tevens hoge of te lage staart-dracht.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  575 – 625 gram

Haan:  11 mm

Hen:  475 – 550 gram

Hen:  10 mm

Kleurslagen:

Patrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 2 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat de schachtstreeptekening bij de haan in hals- en zadelbehang ontbreekt. Minder scherpe halstekening bij de hen. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: levendig rood. Ogen: rood tot oranjerood. Snavel: groenachtig hoornkleurig. Loopbenen en tenen: wilgengroen.

Ernstige fouten:

Alle als ernstige fouten in de Alg. Kleurbeschrijving genoemde kleur- en tekeningafwijkingen; anders dan groene beenkleur; duidelijke schachtstreeptekening in hals- en zadelbehang bij de haan; ongelijkmatige kleur op vleugels, rug en staartdekveren bij de hen.

Fouten:

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend.

Noot

Tarwe hennen, gekleurd en getekend, zoals aangegeven onder nr. 28 van de Alg. Kleurbe-schrijving worden op de tentoonstellingen toegelaten.

Blauwpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 4 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat de schachtstreeptekening bij de haan in hals- en zadelbehang ontbreekt. Minder scherpe halstekening bij de hen. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: levendig rood. Ogen: rood tot oranjerood. Snavel: groenachtig hoornkleurig. Loopbenen en tenen: wilgengroen.

Ernstige fouten:

Alle als ernstige fouten in de Alg. Kleurbeschrijving genoemde kleur- en tekeningafwijkingen; anders dan groene beenkleur; duidelijke schachtstreeptekening in hals- en zadelbehang bij de haan; ongelijkmatige kleur op vleugels, rug en staartdekveren bij de hen.

Fouten:

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend.

Zilverpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, geheel overeenkomstig die van patrijs bij Moderne Engelse vechtkrielen, met dien verstande dat de goudkleur in de veerpartijen geheel vervangen is door een zilverwitte.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving onder nr. 5 en verder zoals bij patrijs van dit ras.

Roodgeschouderd zilverpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 12 van de Algemene Kleurbeschrijving, met dien verstande, dat bij de haan in hals- en zadelbehang geen schachtstreeptekening zichtbaar mag zijn en minder scherpe halstekening bij de hen.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij roodgeschouderd zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving onder nr. 12 en verder zoals bij patrijs van dit ras.

Goudberken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 38 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: purperzwart. Ogen: donker bruinzwart. Snavel: hoornkleurig zwart. Loopbenen en tenen: zwart.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving. Bovendien afwijkende oog- en beenkleur; anders dan purperkleurige kopversierselen en gezicht.

Berken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 40 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: purperzwart. Ogen: donker bruinzwart. Snavel: hoornkleurig zwart. Loopbenen en tenen: zwart.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving en bij goudberken.

Blauwberken:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 41 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: purperzwart. Ogen: donker bruinzwart. Snavel: hoornkleurig zwart. Loopbenen en tenen: zwart.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving en bij goudberken.

Witpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 11 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: levendig rood. Ogen: rood tot oranjerood. Snavel: geel. Loopbenen en tenen: warm oranje geel.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving. Bovendien afwijkende oog- en beenkleur.

Wit:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: levendig rood. Ogen: rood tot oranjerood. Snavel: geel. Loopbenen en tenen: warm oranje geel.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving. Bovendien afwijkende oog- en beenkleur.

Zwart:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: purperzwart. Ogen: donker bruinzwart. Snavel: hoornkleurig zwart. Loopbenen en tenen: zwart.

Ernstige fouten en fouten

Zoals omschreven bij zilverpatrijs in de Alg. Kleurbeschrijving. Bovendien afwijkende oog- en beenkleur.

Blauw (ongezoomd):

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 100 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: purperzwart. Ogen: donker bruinzwart. Snavel: hoornkleurig zwart. Loopbenen en tenen: blauwzwart.

Ernstige fouten en fouten

Blauwgrijze of witte beenkleur geldt als ernstige fout, verder zoals omschreven bij zwart.

afwijkende oog- en beenkleur.

Koekoek:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 104 van de Algemene Kleurbeschrijving. Kam, gezicht, oor- en kinlellen: levendig rood. Ogen: oranjerood tot rood. Snavel: geel. Loopbenen en tenen: geel.

Koekoekpatrijs:

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 9 van de Algemene Kleurbeschrijving. Ogen: oranjerood tot rood. Loopbenen en tenen: geel.

                 Chocolade

Kleur en tekening van haan en hen: Bovengevederte over het geheel van een gelijkmatige en glanzende donkerbruine kleur. De sierveren van de haan, alsmede rug en schouderveren zijn donkerder gekleurd. Donskleur: bruin.

Ernstige fouten:

Onegaal van kleur, te donker of te licht over het geheel, anders gekleurde veerdelen.

Fouten:

Kam, gezicht, oor- en kinlellen purperrood. Snavel donkerbruin. Ogen donkerbruin. Loopbenen en tenen blauwzwart met een bruine glans op de schubben.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia