Luchs

 

c 08-17

 

Rasinformatie
Oorsprong: Duitsland, Parelfehs, Marburger Fehs, Tans en Marters zijn gebruikt bij het tot stand komen van dit ras.
Gewicht: tussen 2 en 3,5 kilo
Kleuren: Bijzondere kleur, grondkleur (dichtst tegen lichaam aan) is zuiver wit, tussenkleur is warm roodgeel en de uiteinden van de haren zijn zilverblauw. De buik en de onderkant van de staart zijn wit, net als de randen rond de ogen, de neus, een lijntje om de hals en de binnenkant van de oren.
Karakter: Aanhankelijke dieren. Zeer geschikt om als huisdier te houden, maar nog niet erg bekend.
Bijzonderheden: In de VS is er een ras, wat erg lijkt op de Luchs, de Palomino. Dit ras heeft echter een heel andere achtergrond. Buiten Europa is dit konijnenras niet bekend.
Een Luchs als huisdier: De Luchs is echt een tentoonstellingskonijn. Ze worden eigenlijk alleen bij fokkers gehouden. Wat hun karakter betreft zijn het rustige, gemoedelijke dieren. Nieuwsgierig en aanhankelijk. Ideaal dus om als huisdier te houden.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia

 

 

LUCHS

Genetische symbolen:

AbCdEy1y2

ABcdGy1y2

 (Int.)

(Duits)

AbCdEy1y2

ABcdGy1y2

Pos.

Onderdeel

Punten

1.

Gewicht

10 punten

2.

Type, bouw en stelling

20 punten

3.

Pels en pelsconditie

20 punten

4.

Kop en oren

15 punten

5.

Dek- en buikkleur

15 punten

6.

Tussen- en grondkleur

15 punten

7.

Lichaamsconditie en verzorging

5 punten

 

TOTAAL

100 punten

 

 

Het land van oorsprong is Duitsland. Is in Nederland erkend in 1927.

 

 

1. Gewicht : Het gewicht is 2,50 tot 3,50 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

 

Gew. (kg)

2,50 – 2,60

2,70– 2,90

3,00 – 3,50

Punten

8

9

10

 

2. Type, bouw en stelling

Het type is gedrongen (typegroep C) met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met fraaie rondingen. De benen zijn stevig en kort. Het ras is middelhoog gesteld. De juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

 

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, rijk aan onderhaar, iets fijn van structuur, zacht en glanzend.

Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 10 – 12 cm, ideaal is 11 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is lichtcrèmekleurig zilverblauw. De borstkleur is iets lichter. De oorringen, kaakranden, onderzijde van de kop, buik, binnen- en achterzijde van de voorbenen, de helft van de bovenzijde en de binnenzijde van de achterbenen en onderzijde van de staart zijn wit van kleur, zoals bij elk wildkleurig dier. De oogkleur is grijsblauw en vertoont onder een bepaalde belichting een rode gloed. De nagels zijn hoornkleurig. De snorharen zijn lichtblauw, met uitzondering van die in de kaakrand staan. Deze hebben de kleur van de kaakrand.  

 

6. Tussen- en grondkleur

De tussenkleur is roodgeel en aan de bovenzijde niet scherp begrensd.  De grondkleur is helderwit en gaat ongeveer 1 cm vanaf de haarbasis scherp begrensd over in de roodgele tussenkleur. De grondkleur aan de borst is iets minder helder wit. De grondkleur aan de buik is blauwgrijs.

 

7. Lichaamsconditie en verzorging : Zie algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets blauwe kleur. Iets bruinachtige dekkleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Enkele witte haren. Enkele witte haartoppen. Iets roestaanslag. Iets lichte nuancering op de voorbenen. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen, uitgezonderd de snorharen in de kaakrand. Iets donkere tussenkleur. Iets lichte tussenkleur. Niet geheel witte grondkleur dek.

Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te blauwe dekkleur. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Te veel witte of te veel wit getopte haren in dek. Te veel roestaanslag. Witte strepen op de voorbenen. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen, uitgezonderd de snorharen in de kaakrand. Te lichte tussenkleur. Te donkere tussenkleur. Grijze of grauwe grondkleur dek. Ontbreken van blauwgrijze grondkleur aan buik

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia