Vormduiven

Onder de Vormduiven bevindt zich een behoorlijke verscheidenheid aan rassen.

  • Wamduiven,
  • Schoonheidspostduivenrassen,
  • Vleesduivenrassen
  • Reuzenduivenrassen.

Zoals de naam Vormduiven al doet vermoeden is bij deze rassen het type vaak het belangrijkst.

Wamduiven zijn typische vertegenwoordigers in de Sierduiven, herkenbaar, de naam zegt het al, aan de wam en aan de vaak typische kleurslagen met de vaak vreemde benamingen. Een wam is losse keelhuid onder de snavel. Op tentoonstellingen vindt men de Basra Wamduif en de Damascener regelmatig. De laatstgenoemde is een van de oudste tamme duiven ter wereld.

Schoonheidspostduiven zijn ontstaan door fokkers die een echte showvogel van bestaande vliegpostduiven wilde maken en door andere rassen in te kruisen vaak tot opmerkelijke resultaten kwamen.

Verschillende landen hebben hun eigen Schoonheidspostduif.

Bij de Schoonheidspostduiven zien we rassen met extreme kopvormen. Duitse Schoonheidspostduiven, Exibition Homers  en Genuine Homers zijn hier goede voorbeelden van.

De kleur is bij Schoonheidspostduiven niet het belangrijkst. Type en stand, kopvorm, snavel en oogkleur, daar komt het bij deze rassen meestal op aan.

Schoonheidspostduiven zijn over het algemeen grote krachtige duiven met nog steeds goede vliegeigenschappen.

Er is ook een Nederlandse Schoonheidspostduif. Na de Tweede Wereldoorlog is deze erkend.

 

Tot de Vormduiven worden ook de Vleesduivenrassen gerekend.

Vleesduiven is misschien niet zo'n net woord, nutduiven klinkt beter. Maar toch...Veel van deze rassen zijn Franse rassen, grote zware duiven, die vroeger gefokt werden voor de consumptie. In Nederland eten we op die manier geen duiven, maar in andere landen wordt dit nog op grote schaal gedaan en dan is het toch nuttig als ze groot en zwaar zijn. De Lahore stamt ook uit deze groep.

Het is een fantastisch gezicht om een Mondain of een Strasser in de kooi te zien, Imposante dieren.

 

Enkele rassen blazen licht in de hals en worden ook wel halfkroppers genoemd, eigenlijk een vreemde benaming met als voorbeeld de Cauchois. Een ander ras met een fraaie tekening is de Poolse Lynx, die je eigenlijk redelijk vaak ziet op de show. Men komt ze niet veel tegen, maar de Hongaarse Reuzenduif lijkt niet alleen groot, het is ook één van de grootste, misschien zelfs wel de allergrootste duif die er bestaat. Daarnaast hebben we ook nog de Egyptische en Syrische Swift. De Romein is bij ons de bekendste reuzenduif. Deze duif weegt ongeveer 1 kg en heeft een spanwijdte van een meter.

Rassen

Zoals men ziet is er keuze genoeg in deze groep, op het ogenblik zijn er 40 rassen erkend in Nederland.