39a. Rasbeschrijving van de Kunder Hangoor

Genetische symbolen voor zwart:

aBCDEP1P2 … (INT) ABCD9P1P2 … (Duits)

aBCDEP1P2           ABCDgP1P2      

Puntenschaal groep 6 Hangoren

Pos.

Onderdeel

Punten

1

Gewicht

10

2

Type, bouw en stelling

20

3

Pels: pelsconditie

20

4

Pels: dichtheid en lengte

15

5

Oren: structuur, dracht en lengte

15

6

Kleur, verzilvering

15

7

Lichaamsconditie en verzorging

5

 

Totaal

100

 

Land van oorsprong: Nederland. Erkend: 2016 / 2017

 

1 Gewicht : Het gewicht is 2.25 tot 3,00 kg.

De puntenschaal voor het gewicht:

Gew. (kg)

2,25 –  2,35

2,40 – 2,50

2,60 - 3,00

Punten

8

9

10

 

2 Type, bouw en stelling
Het type is gedrongen (typegroep C). De bouw is breed in voor en achterhand. De nek is kort en krachtig. Vanuit de nek loopt de ruglijn iets omhoog naar de goed gevulde achterhand, welke kort is afgerond zonder hoekig te zijn. De benen zijn kort, dik en gespierd. Het ras heeft een lage stelling. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

 

3 Pels en pelsconditie
De pels is van normale lengte tot iets langer dan normaal, dicht ingeplant, rijk aan onderhaar, zacht en glanzend. Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4 Kopvorm
De kop is sterk ontwikkeld, met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde wangen en brede snuit. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan. Hieronder wordt verstaan een aanhangsel onder de kin, niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd. 

5 Oren: structuur, dracht en lengte

De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien, loodrecht naar beneden. Van voren gezien worden ze hoefijzervormig gedragen.

De lengte van de oren, gemeten van punt tot punt, met inbegrip van de schedelbreedte, is 25 tot 31 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen.

De puntenschaal voor de oorlengte:

 

oorlengte

25

26

27-29

30

31

Punten

2

2,5

3

2,5

2

 

 

 

6. Kleur en verzilvering

De Kunder hangoor is voorlopig erkend in de kleur zwart. De kleur moet zo intens mogelijk zijn, om de verzilvering contrastrijk uit te laten komen. Verlangd wordt een gelijkmatige verzilvering over het gehele lichaam, waarbij de nuance van verzilvering ongeveer bij “midden” ligt. De midden nuance heeft een ruimere speling dan bij de zilverrassen. Een regelmatige verzilvering over het gehele dier is belangrijker dan de juiste nuance van verzilvering. Zie voor verdere beschrijving van de kleur en de verzilvering het ras Klein Zilver.

 

7 Lichaamsconditie en verzorging
Zie het algemene gedeelte.

 

Lichte fouten
Geringe afwijking in type, geringe afwijking in bouw. Iets weinig onderhaar. Iets afwijkende kopvorm of oordracht. Geringe vouwen of geringe plooien in de oren. Iets weinig verzilverde kop, oren, borst benen of staart. Iets onregelmatige verzilvering. Iets bruine aanslag aan buik of flanken. Iets zwakke tussen- of grondkleur. Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte en voor de verzilvering het ras Klein Zilver.

 

Zwarte fouten (uitsluitingsfouten, hierdoor krijgt het dier dus het predicaat O)

Grote afwijking in type, grote afwijking in bouw. Te lange pels. Te weinig onderhaar. Sterk afwijkende kopvorm. Kinknobbel bij ram foutief geplaatst. Horizontaal of bijna horizontaal gedragen oren. Misvormde oren. Zwaar beschadigde oren. Oren met de schaalopening naar voren gericht. Ontbreken van de kronen. Ontbreken van verzilvering op kop of oren. Geheel lichte borst of benen. Te rijke of te donkere nuance van verzilvering. Te veel bruine aanslag op het lichaam. Te zwakke tussen- of grondkleur.

Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte en voor de verzilvering het ras Klein Zilver.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

projectCH2018