Thüringer baardhoenders

   
   

Herkomst: In het begin van de 19e eeuw in Thüringen ontstaan uit baard- en kuifhoenders.

Algemene indruk: Een middelgroot, krachtig gebouwd, nauwelijks middelhoog gesteld hoen van het landhoentype met een volle baard.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

 

Kam

 

Snavel

Kinlellen

Oorlellen

 

Ogen

Baard

 

 

Hals

 

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

Schouders

Staart

 

Achterlijf

Dijen

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Walsvormig; middellang; krachtig en goed ontwikkeld met afgeronde lijnen.

Goed gerond, naar verhouding klein; gezicht levendig rood, bedekt door de baard.

Enkel; nauwelijks middelgroot recht en rechtop met 5 kampunten; fijn van weefsel; helderrood; de kamhiel loopt iets op naar achteren.

Kort en krachtig; kleur al naar gelang de kleurslag.

Liefst geheel ontbrekend, steeds geheel bedekt door de baard.

Geheel door de baard bedekt; vrij klein; aan de kleur wordt geen aandacht geschonken.

Groot; kleur naar gelang de kleurslag.

Vol, dicht bevederd, langwerpig rond; baard en bakkebaard zoveel mogelijk een geheel vormend en zo weinig mogelijk onderbroken door de kinlelaan-zetting; de wangen bedekkend en naar achteren tot de ogen reikend.

Nauwelijks middellang, iets gebogen; de halsveren staan enigszins naar achteren gericht, waardoor de hals zeer dik toont; halsbehang goed ontwikkeld en tot op de schouders en rug reikend.

Rug middellang, vlak en breed, iets aflopend naar het zadel, zadelbehang rijk ontwikkeld en vol bevederd, het ondereinde van de vleugels bedekkend.

Breed en goed gerond.

Middellang en breed en iets schuin naar beneden gericht.

Breed en goed gerond.

Goed ontwikkeld; breed aangezet en voorzien van veel sierveren; tamelijk lange, fraai gebogen sikkels; enigszins gespreid en halfhoog gedragen.

Goed ontwikkeld.

Nauwelijks middellang, goed uit elkaar geplaatst en aanliggend bevederd.

Loopbenen nauwelijks middellang, gladgeschubd; kleur al naar gelang de kleurslag; 4 tenen; kleur als van de loopbenen.

Vol  en glad aanliggend met normale donsontwikkeling.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis. De houding en de rug – staartlijn van de hen is meer horizontaal en de staart meer samengevouwen. De vleugels worden meer opgetrokken gedragen.

Ernstige fouten

Te geringe baardontwikkeling; te veel kinlelontwikkeling; te grote kam; vlakke borst; te grote of afhangende vleugels; te gedrongen van bouw; te hoog gedragen staart.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  2 – 2,5 kg

Haan:  18 mm

Hen:  1,5 – 2 kg

Hen:  16 mm

Kleurslagen:

Zwart

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig; loopbenen en tenen: donker leiblauw tot zwart. Oogkleur: donkerbruin.

Wit

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: licht hoornkleurig; loopbenen en tenen: parelgrijs tot vleeskleurig wit. Oogkleur: oranjerood.

Blauw (gezoomd)

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 101 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: hoornkleurig; loopbenen en tenen: donker leiblauw. Oogkleur: bruin.

Buff

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 103 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: licht hoornkleurig; loopbenen en tenen: leiblauw tot vleeskleurig. Oogkleur: oranjerood.

Koekoek

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 104 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: licht hoornkleurig; loopbenen en tenen: licht parelgrijs; bij de hen donkere aanslag toegestaan. Oogkleur: oranjerood.

Goud zwartgetoept

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 85 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: hoornkleurig; loopbenen en tenen: leiblauw. Oogkleur: oranjerood tot roodbruin. De kleur van de baard is geheel zwart.

Zilver zwartgetoept

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 86 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: licht hoornkleurig; loopbenen en tenen: leiblauw. Oogkleur: oranjerood tot roodbruin. De kleur van de baard is geheel zwart.

Geel witgetoept

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 87 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: licht hoornkleurig; loopbenen en tenen: leiblauw. Oogkleur: oranjerood tot roodbruin. De kleur van de baard is geheel wit.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia